Składniki :

  • 1 cały kurczak
  • sól, pieprz, papryka ostra, słodka i wędzona, tymianek

Farsz :

  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 małe cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 pomidory
  • 4 czerwone papryki
  • 10 plasterków prosciutto
  • 1 świeże chili
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, tymianek

Wykonanie :

W pierwszej kolejności należy mocno natrzeć przyprawami i tymiankiem kurczaka i odstawić na bok. W tym czasie należy przygotować farsz : na oliwie z masłem usmażyć posiekane cebule, pomidory, czosnek, papryki, szynkę, chili, natkę, przyprawić i dodać tymianek, zalać winem, dodać sok z cytryny i dusić farsz aż odparuje wino i ponownie całość zacznie się podsmażać. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i tak przygotowanymi warzywami z szynką faszerować kurczaka. Kurczaka owinąć folią aluminiową i piec w naczyniu żaroodpornym w 180*C 40 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec dalej kurczaka aż zrobi się złoto-brązowy i chrupiący. Podawać z pieczonymi ziemniakami.