Składniki :
- 1 cały kurczak
- sól, pieprz, papryka ostra, słodka i wędzona, tymianek
Farsz :
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 4 małe cebule
- 6 ząbków czosnku
- 4 pomidory
- 4 czerwone papryki
- 10 plasterków prosciutto
- 1 świeże chili
- szklanka białego wytrawnego wina
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, tymianek
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy mocno natrzeć przyprawami i tymiankiem kurczaka i odstawić na bok. W tym czasie należy przygotować farsz : na oliwie z masłem usmażyć posiekane cebule, pomidory, czosnek, papryki, szynkę, chili, natkę, przyprawić i dodać tymianek, zalać winem, dodać sok z cytryny i dusić farsz aż odparuje wino i ponownie całość zacznie się podsmażać. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i tak przygotowanymi warzywami z szynką faszerować kurczaka. Kurczaka owinąć folią aluminiową i piec w naczyniu żaroodpornym w 180*C 40 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec dalej kurczaka aż zrobi się złoto-brązowy i chrupiący. Podawać z pieczonymi ziemniakami.