Składniki :

  • – mała porcja włoszczyzny
  • – kilka ziaren ziela angielskiego
  • – liście laurowe – 3
  • – mięso mielone na klopsiki – wołowina,cielęcina lub wieprzowina
  • – tarta bułka
  • – jajko
  • – cebula
  • – 100g ryżu
  • – natka pietruszki
  • – sól, pieprz

Wykonanie :

Włoszczyznę gotować z przyprawami około 30 minut . Mięso wyrobić z bułką i jajkiem . Doprawić solą i pieprzem . Z masy mięsnej uformować małe klopsiki . Z wywaru wyjąć włoszczyznę . Zagotować wywar, włożyć klopsiki, pokrojone w krążki seler i cebulę . Gotować około 20 minut . Bulion rozlać w miseczki . Do każdej włożyć po kilka klopsików, łyżkę ugotowanego ryżu i posypać grubo natką pietruszki .