Składniki :

  • puszka kukurydzy
  • pierś z indyka mielona [ilość wedle uznania i planowanych porcji burgerów]
  • czerwona papryka
  • tarta bułka
  • łyżka masła
  • bazylia świeża [można zastąpić suszoną lub zupełnie zrezygnować z tego składnika]
  • sól, pieprz, przyprawa do drobiu
  • olej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko

Wykonanie :

Na oleju z masłem usmażyć kukurydzę, posiekaną dymkę, paprykę, przeciśnięty czosnek i odstawić do przestygnięcia.
Mięso przyprawić, dodać wcześniej usmażone warzywa, jajko, posiekaną bazylię i całość dokładnie wymieszać.
Formować płaskie kotlety, obtaczać w bułce tartej i grillować z obu stron na rumiano.
Dla efektu glazury podczas grillowania kotlety można smarować miodem lub syropem klonowym.