Składniki :

  • 0,3 kg mielonej wołowiny
  • 0,4 kg mielonej wieprzowiny
  • 3 cebule
  • 1 mała papryczka chili
  • główka czosnku
  • parmezan
  • łyżeczka masła
  • olej do smażenia
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • szklanka rosołu drobiowego lub warzywnego
  • puszka kukurydzy
  • czerwona papryka
  • czerwona fasola
  • sól, pieprz, chimayo chorizo mix meksykański

Wykonanie :

Na maśle z olejem usmażyć na rumiano posiekaną drobno cebulę, następnie dodać posiekany czosnek, posiekane chili, chwilę razem smażyć uważając by nie przypalić czosnku. Podlać bulionem, dodać pomidory, posiekaną paprykę, fasolę i kukurydzę i na małym ogniu dusić 10 minut. Na oddzielnej patelni usmażyć na rumiano mięsa z dodatkiem wszystkich przypraw a następnie dodać do sosu. Całość razem dusić 20 minut, w razie konieczności podlewać bulionem. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić. Potrawa powinna być gęsta. Podawać w tortilli lub z bagietką posypane parmezanem.