Składniki :

  • – 200 g brązowego ryżu lub zwykłego
  • – 250 g piersi z kurczaka lub indyka
  • – 4 łyżki sosu sojowego
  • – 1 łyżeczka cukru brązowego
  • – 1 duży por
  • – kapusta pekińska
  • – 2 cebule
  • – 2 marchewki
  • – 2 papryki czerwone
  • ’- 5 łyżek oliwy
  • – 1 szklanka bulionu drobiowego
  • – sól, pieprz, imbir do smaku i ewentualnie jeszcze sos sojowy

Wykonanie :

Ryż ugotować zwyczajnie. Mięso pokroić w paseczki. W miseczce wymieszać sos sojowy z cukrem, dodać mięso i marynować 20 minut. Pora pokroić w krążki, kapustę pekińską w paseczki. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w słupki. Paprykę w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i smażyć na niej warzywa przez 2 minuty. Zdjąć warzywa i trzymać je w cieple. Wlać resztę oliwy i smażyć marynowane mięso, dodać ugotowany ryż, krótko podgrzewać, dodać spowrotem warzywa, polać rosołem i dalej przez chwilę podgrzewać. Doprawić na koniec do smaku solą, pieprzem, imbirem i ewentualnie sosem sojowym.