Składniki :

  • 3l drobiowego rosołu ugotowanego klasycznie z warzywami jak w przypadku klasycznego rosołu i z dodatkiem kawałka imbiru, dużej ilości czosnku, 3 papryczkami chili i sokiem z 1 cytryny [najlepiej do tego przepisu sprawdza się niedzielny rosół ze względu na zaoszczędzenie czasu – przecedzić, dodać imbir, czosnek, chili i sok cytrynowy i gotować godzinę]
  • sól, pieprz
  • 0,3 kg chudej wieprzowiny pokrojonej w cienkie paski
  • szklanka namoczonych chińskich grzybów shiitake
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • ocet ryżowy lub jabłkowy do dokwaszenia
  • cukier do smaku
  • olej z chili
  • świeża kolendra
  • ryż jaśminowy

Wykonanie :

Mięso dokładnie wymieszać z sosami sojowymi oraz solą i pieprzem a następnie usmażyć na oleju z chili. Rosół przecedzić by był klarowny, podgrzać by był gorący ale nie zagotowywać by nie zmętniał a następnie dodać grzyby, usmażone mięso, ocet i cukier do smaku w takich proporcjach by zachować równowagę w smaku ostro-kwaśnym. Gotować na małym ogniu 15 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i podawać z ryżem i kolendrą.