Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i przyprawiona solą, pieprzem, curry, ostrą i słodką papryką
  • 3l bulionu warzywnego lub drobiowego rosołu
  • 1 marchewka pokrojona w słupki
  • pęczek posiekanej kolendry
  • czubata łyżka masła
  • pęczek szczypiorku
  • 5 przeciśniętych ząbków czosnku
  • 3 duże ziemniaki
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasolki szparagowej
  • puszka mleczka kokosowego (wersja light)
  • sok z cytryny do przyprawienia
  • trawa cytrynowa do nadania aromatu bulionowi
  • 5 dużych pieczarek

Wykonanie :

Do bulionu dodać trawę cytrynową i podgrzewać na wolnym ogniu 10 minut. Następnie dodać marchewkę, pokrojone w plasterki pieczarki, przeciśnięty czosnek, kukurydzę i fasolkę, mleczko kokosowe i dalej podgrzewać na bardzo małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie ziemniaki pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i chili i podsmażyć razem z mięsem na maśle. Dodać do bulionu. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Sprawdzić smak, doprawić i dodać posiekane zioła.