Składniki :
- 0,7 kg cielęciny z kawałka nadającego się na bitki
- 5 plasterków wędzonego boczku pokrojonego w kostkę i wysmażonego na chrupko [wytopiony tłuszcz po boczku zachowujemy do sosu]
- mąka do zagęszczenia sosu
- 2 szklanki bulionu drobiowego [klasycznego rosołu z kurczaka]
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 łyżka masła
Marynata :
- pęczek natki pietruszki
- 2 pietruszki utarte na drobnej tarce
- 1 marchewka utarta na drobnej tarce
- 1 cebula bardzo drobno posiekana lub utarta na tarce
- sok z całej cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz, 2 łyżki sosu wooster
Wykonanie :
Na początku należy przygotować marynatę miksując wszystkie wcześniej naszykowane składniki ze sobą na prawie jednolitą masę [powinny zostać małe grudki]. Następnie pokrojone na plasterki mięso należy dokładnie natrzeć marynatą i odstawić do marynowania na całą noc do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty [samą marynatę zachowując – powstanie z niej sos] i dokładnie szybko obsmażyć kawałki mięsa na maśle z obu stron. Zdjąć mięso z patelni i na tłuszczu po smażeniu podgrzać bulion i wino. Dodać wcześniej wysmażony boczek razem z tłuszczem po jego wytapianiu i całość zagotować. Następnie dodać pozostawioną po marynowaniu mięsa marynatę. Gotować sos 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić wedle gustu [smak powinien być wyraźny] i dodać wcześniej obsmażone mięso. Dusić całość do miękkości cielęciny kilka minut uważając by nie przeciągnąć mięsa by nie stało się twarde. Mięso wyjąć, sos zagęścić mąką i ponownie włożyć mięso. Całość wymieszać i od razu podawać z ziemniakami piure.