Składniki :

  • – 2 kg mięsa wołowego z kością
  • – 4 łyżki oleju
  • – 500 g warzyw korzeniowych (marchewka,pietruszka,seler,por)
  • – 4 cebule
  • – 5 ząbków czosnku
  • – wino wytrawne lub półwytrawne
  • – 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • – 3 łyżki mąki
  • – 1 pęczek mieszanych ziół (dowolnych)
  • – 5 listków laurowych
  • – 5 jagód jałowca
  • – 1 łyżeczka gorczycy
  • – 5 ziarenek ziela angielskiego
  • – 1/2 l czerwonego wina
  • – 1 l wody
  • – pieprz i sól

Wykonanie :

Pokroić mięso w kostkę grubości 2 cm . Warzywa umyć, obrać i drobno pokroić . Podgrzać olej, mocno podsmażyć posiekany czosnek i posiekaną cebulę, przyrumienić, dodać koncentrat i poprószyć mąką . Zalać wodą i czerwonym winem, dodać przyprawy i zioła . Dusić pod przykryciem lub w piekarniku (180*) 2 godziny, od czasu do czasu wymieszać . Sos przecedzić przez gazę lub gęste sito, doprawić solą, pieprzem i wytrawnym winem .

By sporządzić sos Demi glace – sos mięsny, należy zredukować sos ciemny podstawowy o 2/3 . Powstanie sos o konsystencji dżemu . Nakłada się go do słoiczków i przechowuje w lodówce do 6 tygodni . Należy pamiętać, że jeżeli mamy zamiar przyrządzić z sosu podstawowego sos demi glace, nalezy sos podstawowy nieco mniej przyprawić .