Składniki :

Na klopsiki :

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego z łopatki
  • pęczek świeżej mięty – posiekany
  • 1 posiekana drobno cebula
  • 1 jajko
  • 2 szklanki ryżu jaśminowego wypłukanego
  • sól, pieprz

Na sos :

  • 1,5 l drobiowego rosołu
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z 2 cytryn i otarta z nich skórka [ostrożnie by nie zetrzeć razem z gorzkim albedo]
  • maizena lub mąka pszenna do lekkiego zagęszczenia
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Z mięsa i pozostałych składników po dokładnym wymieszaniu formować małe klopsiki. Do zagotowanego rosołu dodać sok cytrynowy i skórkę, posiekaną natkę, przyprawić całość i lekko zagęścić. Do przygotowanego rosołu wrzucać klopsiki i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut co jakiś czas mieszając delikatnie. Na koniec sprawdzić smak, w razie konieczności doprawić. Podawać z gotowanymi warzywami.