Składniki :
- 2 łyżki ziaren kolendry
- 2 łyżki nasion kuminu (kminu rzymskiego)
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka chili w proszku
- 1 łyżka garam masala
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1 łyżka suszonej, sproszkowanej mięty (np. z herbaty miętowej)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki wody
- 150 ml octu winnego
- 150 ml oleju rzepakowego
- opcjonalnie 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Wykonanie :
Ziarna kolendry i kuminu rozdrobnić w młynku. Dodać pozostałe składniki, poza olejem i dokładanie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, dodać mieszankę i smażyć przez ok. 10 minut, cały czas mieszając. Pastę przełożyć do słoiczka, zamknąć i pasteryzować 15 minut [można w piekarniku lub w zmywarce]. Przechowywać w lodówce do 8-10 tygodni.
