Składniki :

  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • 2 łyżki nasion kuminu (kminu rzymskiego)
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka chili w proszku
  • 1 łyżka garam masala
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżka suszonej, sproszkowanej mięty (np. z herbaty miętowej)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki wody
  • 150 ml octu winnego
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Wykonanie :

Ziarna kolendry i kuminu rozdrobnić w młynku. Dodać pozostałe składniki, poza olejem i dokładanie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, dodać mieszankę i smażyć przez ok. 10 minut, cały czas mieszając. Pastę przełożyć do słoiczka, zamknąć i pasteryzować 15 minut [można w piekarniku lub w zmywarce]. Przechowywać w lodówce do 8-10 tygodni.