Składniki :

  • 2 grube filety z dorsza
  • sól, pieprz, przyprawa pomidory z solą morską, sól warzywna, chili w płatkach
  • tabasco do doprawienia sosu
  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • łyżka oliwy
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • pół szklanki białego wytrawnego wina

Wykonanie :

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć krótko posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek, dodać przyprawione filety i obsmażyć szybko z obu stron. Podlać winem, pogotować 2 minuty a następnie dodać passatę. Posiekaną natkę dodać do sosu i doprawić tabasco i płatkami chili wedle uznania. Dusić całość na małym ogniu pod przykryciem aż dorsz będzie gotowy. Podczas duszenia filety raz obrócić na drugą stronę. Podawać z gotowanymi brokułami lub samodzielnie.