Składniki :

  • wątróbka drobiowa 0,5 kg
  • 4 duże cebule
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • pół filiżanki czerwonego wytrawnego wina
  • czubata łyżka masła

Wykonanie :

Na roztopionym maśle usmażyć posiekaną w prążki cebulę, poddusić kilka minut pod przykryciem, dodać przyprawy a po chwili pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę.
Cały czas pozostając na dużym ogniu mieszać i smażyć 5 minut a następnie dolać wino.
Dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez 5-7 minut.
Ponownie dodać przyprawy [do smaku wyjściowego] i posiekaną natkę pietruszki.
Zdjąć pokrywkę i dalej smażyć na dużym ogniu mieszając co chwilę.
Należy uważać bo wątróbkę łatwo przesuszyć nawet podczas duszenia więc watro sprawdzić pod koniec czy nie jest już gotowa.
Wątróbka powinna być lekko miękka i soczysta w środku.
img_20161025_193252_hdrimg_20161025_193301_hdrimg_20161025_193309_hdrimg_20161025_193316_hdr