Składniki :

  • żeberka wieprzowe [ilość wedle uznania i planowanych porcji]
  • 3 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek ok. 2 czubatych łyżek
  • olej
  • sól, pieprz, czerwona słodka i ostra papryka, czubryca czerwona, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, kostka rosołowa wołowa
  • 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka

Wykonanie :

Żeberka przyprawić solidnie i na mocno rozgrzanym oleju obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Cebule posiekać w półplasterki i dodać do smażących się żeberek.
Gdy cebula zmięknie a żeberka zaczną ciemnieć i karmelizować – dodać posiekany czosnek i chwilę smażyć cały czas mieszając by się nie przypalił.
Dodać ziela angielskie i liście laurowe, podlać połową wina, dodać majeranek i pokrojone dowolnie warzywa.
Dusić na mniejszym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Gdy wino odparuje podlać jego drugą częścią i dalej dusić.
Można podlewać wodą w razie potrzeby [w garnku cały czas musi być płyn by żeberka się dusiły]
Po 30 minutach dodać kostkę wołową.
Dusić wszystko minimum godzinę aż mięso będzie odchodzić od kości.
Podawać z ziemniakami piure.