Składniki :

  • filety rybne bez ości np. z dorsza
  • żelatyna
  • rosół drobiowy prawdziwy
  • groszek konserwowy
  • papryka czerwona
  • natka pietruszki
  • koperek

Wykonanie :
Filety rybne ostrożnie ugotować w rosole,ugotować na parze lub usmażyć saute [wersja przygotowania filetów jest dowolna]
Rosół rozmieszać z żelatyną.
Groszek przepłukać pod bieżącą wodą a paprykę drobno posiekać.
Koperek i natkę pietruszki posiekać drobno zostawiając kilka gałązek do przybrania.
Przygotowane filety ułożyć na głębokim półmisku, przybrać warzywami i zieleniną i zalać rosołem z żelatyną.
Na koniec przybrać zostawionymi gałązkami zieleniny.
Pozostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na noc.
Do tak podanych filetów w galarecie można komponować inne przybrania i smaki warzywne np. z zielonymi oliwkami, wstążkami łososia wędzonego, kaparami, cytryną, ogórkiem zielonym i pomidorem.
Warzywne dodatki można dowolnie zmieniać i budować smak potrawy.