Składniki :

  • – 4 filety z piersi kurczaka
  • – 8 plasterków wędzonego boczku
  • – czerwona cebula
  • – 6 pieczarek
  • – 1/2 szklanki białego wina
  • – 5 ząbków czosnku
  • – 5 łyżek oliwy
  • – łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • – kilka gałązek rozmarynu
  • – sól i pieprz

Wykonanie :

Filety przekroić tak, by z każdego powstaly dwa płaty. Skropić białym winem wymieszanym z oliwą, posypać posiekanym czosnkiem, skórką z cytryny, solą i pieprzem. Przykryć, odstawić do lodówki co najmniej na 2 godziny. Cebulę i pieczarki pokroić w plasterki. Na każdym płacie mięsa ułożyć plasterek cebuli i pieczarki oraz rozmaryn. Ciasno owinąć boczkiem i spiąć wykałaczką. Piec około 30 minut w 190*C często smarując marynatą z wina. W połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę.