Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 biała cebula
  • 7 średnich ogórków kiszonych lub konserwowych z chili (wedle gustu)
  • 3 czerwone papryki lub po jednej z każdego koloru
  • 1l soku pomidorowego lub passaty pomidorowej
  • 2l bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego
  • masło
  • ziela angielskie,liście laurowe,sól,pieprz,majeranek,curry,papryka ostra i słodka,łyżka pikantnej pasty paprykowej węgierskiej
  • 0,5 kg pieczarek
  • 4 średnie ziemniaki

Wykonanie :

Mięso pokroić w kostkę, przyprawić do smaku solą,pieprzem,papryką i curry i usmażyć na maśle na rumiano. Mięso zdjąć z patelni i na tłuszczu ze smażenia usmażyć posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki i papryki dokładając kolejną porcję masła. Ziemniaki pokroić w małą kostkę, ogórki pokroić w plasterki. W garnku zagotować bulion i sok pomidorowy, dodać przyprawy – sól,pieprz,ziela,liście,majeranek i dodać usmażone wcześniej mięso i warzywa z pieczarkami oraz pokrojone ogórki i ziemniaki. Gotować całość na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Sprawdzić smak, dodać pastę paprykową, pogotować jeszcze kilka minut ewentualnie doprawić i od razu podawać.

Do zupy można dodać dla wzbogacenia smaku czosnek i pora.