Składniki :
- 0,5 kg żołądków drobiowych
- sól, pieprz, kurkuma
- żelatyna
- 3 jajka na twardo
- natka pietruszki
- rosół z kury przecedzony przez gęste sito i gazę by był całkowicie klarowny jako baza galaretek
- rosół z kury do drugiego gotowania żołądków
- koperek
- groszek konserwowy
Wykonanie :
Żołądki ugotować w osolonej wodzie do całkowitej miękkości a następnie po wyjęciu i ostudzeniu pokroić w cienkie paseczki i ponownie gotować w rosole drobiowym 15 minut. Jajka ugotować na twardo i przekroić na połówki, natkę i koperek posiekać, groszek odcedzić i przepłukać pod wodą. Rosół [na bazę galaretek] przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną kurkumy dla poprawienia koloru oraz rozpuścić w nim żelatynę [ilość według opakowania]. W salaterkach układać kolejno : odrobinę zieleniny, jajka przecięciem do dołu, groszek, żołądki, ponownie połówka jajka z zieleniną i groszkiem. W ten sposób przygotować wszystkie salaterki [ilość salaterek zależy od wybranych wielkości] a następnie każdą zalewać do pełna ostrożnie rosołem z żelatyną. Odstawić do ostygnięcia a następnie wstawić do lodówki. Podawać klasycznie z sokiem cytrynowym lub octem.