To najlepsze gołąbki jakie jadłam !
Składniki :
- 2 kg mięsa wieprzowego (w tym przypadku schabu)
- 0,5 l słoik koncentratu pomidorowego
- duży kubek śmietany 18%
- 3 cebule
- duża kapusta pekińska
- łyżka masła
- 4 torebki ryżu
- olej do smażenia
- do podania ziemniaki piure
- sól,pieprz
- 3 jajka
Wykonanie :
Mięso zmielić,dodać posiekane i podsmażone na maśle (przestudzone)cebule,posiekaną drobno kapustę,ugotowany w osolonej wodzie i ostudzony ryż,przyprawy i jajka i całość bardzo dokładnie wyrobić. Formować lekko podłużne kotlety i obsmażać na oleju z obu stron na rumiano. Podsmażone kotlety układać w naczyniu żaroodpornym warstwami a następnie całość zalać koncentratem wymieszanym ze śmietaną. Zapiekać pod przykryciem około 1h w 180*C.