To najlepsze gołąbki jakie jadłam !

Składniki :

  • 2 kg mięsa wieprzowego (w tym przypadku schabu)
  • 0,5 l słoik koncentratu pomidorowego
  • duży kubek śmietany 18%
  • 3 cebule
  • duża kapusta pekińska
  • łyżka masła
  • 4 torebki ryżu
  • olej do smażenia
  • do podania ziemniaki piure
  • sól,pieprz
  • 3 jajka

Wykonanie :

Mięso zmielić,dodać posiekane i podsmażone na maśle (przestudzone)cebule,posiekaną drobno kapustę,ugotowany w osolonej wodzie i ostudzony ryż,przyprawy i jajka i całość bardzo dokładnie wyrobić. Formować lekko podłużne kotlety i obsmażać na oleju z obu stron na rumiano. Podsmażone kotlety układać w naczyniu żaroodpornym warstwami a następnie całość zalać koncentratem wymieszanym ze śmietaną. Zapiekać pod przykryciem około 1h w 180*C.