Składniki :

  • – 5 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • – 1 duża cebula, starta na tarce o najdrobniejszych oczkach
  • – 1 mała papryczka chili, drobno posiekana ( z pestkami lub bez)
  • – 500 g chudej zmielonej wieprzowiny
  • – 60 g okruchów świeżego chleba
  • – 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • – sól, pieprz
  • – mąka do obtoczenia kiełbasek
  • – olej do smarowania
  • – świeże podłużne bułki
  • – cienkie plastry cebuli (po dwa plastry do każdej z bułek), lekko podpieczone na patelni z odrobiną oliwy
  • – keczup, musztarda, chrzan i majonez lub sos czosnkowy

Wykonanie :

W dużej misce wymieszać ze sobą bardzo dokładnie czosnek, cebulę, chili, mięso, chleb, tymianek, sól i pieprz. Wilgotnymi dłońmi uformować kiełbaski. Obtoczyć każdą w mące, przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 45 minut. W tym czasie przygotować grill (może być elektryczny). Jeżeli jest to grill palony -> arkusze folii aluminiowej posmarować olejem, położyć kiełbaski i jeszcze posmarować odrobiną oleju. W przypadku grill’a elektrycznego obędzie się bez folii. Grillować kiełbaski 15 minut w wysokiej temperaturze, często obracając, aż będą dobrze upieczone. Podawać w bułce z podpieczoną cebulą i polaną dowolnymi dodatkami.