Składniki :

  • 0,7 kg wołowiny (ulubiony kawałek)
  • 4 szklanki kurek
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 4 łyżki sosu sojowego grzybowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • olej z chili
  • zioła prowansalskie
  • czubata łyżka masła
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka, przyprawa do wołowiny, chili w płatkach
  • 2 szklanki drobiowego rosołu
  • 2 szklanki warzywnego rosołu

Wykonanie :

Mięso pokroić w kostki, przyprawić solą i pieprzem, paprykami, przyprawą do wołowiny i chili w ilości wedle uznania a następnie dodać wszystkie sosy sojowe. Odstawić do marynowania na noc. Następnie na maśle z olejem mocno przesmażyć mięso, odparować płyn, dodać posiekaną cebulę i razem mocno wysmażyć a następnie zalać bulionami, przykryć i dusić minimum przez godzinę. Po godzinie duszenia dodać wcześniej podsmażone na maśle z przyprawami kurki i paprykę, zioła, natkę i dalej razem dusić 40 minut. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić lub zagęścić sos – wedle uznania i od razu podawać z pieczonymi ziemniakami w ziołach.