Składniki :

  • 4 duże bataty ugotowane w łupinkach
  • 4 duże ziemniaki ugotowane w łupinkach
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • 0,3 kg karkówki wieprzowej lub indyka
  • mała passata pomidorowa
  • szklanka bulionu warzywnego lub rosół drobiowy
  • sól, pieprz, curry, czerwona słodka, ostra i wędzona papryka
  • natka pietruszki do podania
  • łyżka masła

Wykonanie :

Na początku należy przygotować sos pomidorowy. Do passaty dodać puszkę pomidorów i bulion, przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekane chili, przeciśnięty czosnek i wysmażoną na części masła posiekaną cebulkę. Sos dusić pod przykryciem na małym gazie około 20 minut. Mięso pokroić dowolnie, przyprawić solą, pieprzem, curry i wszystkimi paprykami, wysmażyć na odrobinie oleju z resztą masła i dodać do sosu pomidorowego. Bataty i ziemniaki po ugotowaniu i ostudzeniu obrać i pokroić w grubą kostkę a następnie dodać do sosu. Całość wymieszać, sprawdzić smak i ewentualnie doprawić i dusić razem 5 minut. Na koniec przed podaniem posypać natką.