Składniki :
- 4 duże bataty ugotowane w łupinkach
- 4 duże ziemniaki ugotowane w łupinkach
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 mała papryczka chili
- puszka pokrojonych pomidorów
- 0,3 kg karkówki wieprzowej lub indyka
- mała passata pomidorowa
- szklanka bulionu warzywnego lub rosół drobiowy
- sól, pieprz, curry, czerwona słodka, ostra i wędzona papryka
- natka pietruszki do podania
- łyżka masła
Wykonanie :
Na początku należy przygotować sos pomidorowy. Do passaty dodać puszkę pomidorów i bulion, przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekane chili, przeciśnięty czosnek i wysmażoną na części masła posiekaną cebulkę. Sos dusić pod przykryciem na małym gazie około 20 minut. Mięso pokroić dowolnie, przyprawić solą, pieprzem, curry i wszystkimi paprykami, wysmażyć na odrobinie oleju z resztą masła i dodać do sosu pomidorowego. Bataty i ziemniaki po ugotowaniu i ostudzeniu obrać i pokroić w grubą kostkę a następnie dodać do sosu. Całość wymieszać, sprawdzić smak i ewentualnie doprawić i dusić razem 5 minut. Na koniec przed podaniem posypać natką.