Składniki :

  • 5 ogórków konserwowych curry
  • 0,5 kg schabu wieprzowego lub piersi z indyka
  • 2 papryki czerwone
  • 3 duże marchewki
  • 3 duże pietruszki
  • spory kawałek pora
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • koncentrat pomidorowy lub szklanka passaty pomidorowej
  • 7 ząbków czosnku
  • natka pietruszki
  • 3 duże gałązki lubczyku
  • jako baza smakowa zupy rosół drobiowy lub warzywny albo woda
  • papryka słodka ,ostra i wędzona, curry, sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie, ostra papryka w grubych płatkach, podsuszana lub płatki chili do smaku
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka ostrej oliwy

Wykonanie :

Zagotować bazę smakową (rosół lub wodę) z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, solą i pieprzem. Mięso pokroić w małą kosteczkę, przyprawić paprykami, curry, solą, pieprzem, dodać oliwę i całość dokładnie wymieszać. Odstawić do marynowania na 1h. Po tym czasie mięso usmażyć na rumiano na ostrym ogniu cały czas mieszając nie dodając już do smażenia dodatkowego tłuszczu. Cebulę i pora pokroić drobno i usmażyć na maśle na rumiano, następnie dodać posiekany czosnek, podsmażyć kilka chwil cały czas mieszając by czosnek się nie przypalił i dodać do usmażonego mięsa. Ogórki pokroić w plasterki, marchewki w cieniutką kosteczkę razem z pietruszką, papryki w małe paseczki. Do gotującej się bazy dodać mięso z cebulą, papryki, posiekane warzywa oprócz ogórków, posiekana natkę pietruszki i lubczyk oraz koncentrat pomidorowy lub passatę. Gotować 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Sprawdzić smak i miękkość warzyw, doprawić i dodać pokrojone ogórki. Pogotować razem 10 minut, ponownie sprawdzić smak i podawać.