Składniki :

  • 0,7 kg piersi z indyka pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 młodych marchewek ugotowanych i podsmażonych na maśle z cukrem i solą
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 10 plasterków wędzonego boczku
  • sól, pieprz
  • mąka do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Cebulę posiekać drobno razem z boczkiem i wysmażyć z dodatkiem masła. Dodać indyka, smażyć razem aż mięso straci surowość, dodać zmiksowane pomidory, sok cytrynowy, wino i bulion i dusić na małym ogniu 15-20 minut. Sprawdzić smak sosu, doprawić do smaku, zagęścić mąką by sos był lejący. Dusić całość jeszcze kilka minut a następnie podawać z wcześniej przygotowanymi młodymi marchewkami. Można dodatkowo podawać z ziemniakami piure lub ryżem.