Składniki :

  • 2 udka z indyka
  • sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy

Sos myśliwski :

  • czubata łyżka przecieru pomidorowego
  • 4 szklanki bulionu drobiowego [rosołu z niedzieli]
  • łyżka masła
  • spory kawałek wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • tymianek, estragon, natka pietruszki
  • 0,2 kg małych pieczarek
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • mąka
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie
  • 2 łyżki marynowanych cebulek
  • 2 łodygi selera naciowego

Wykonanie :

Najpierw należy naszykować mięso : przyprawić je wszystkimi przyprawami a następnie obsmażyć na mocno rumiano z obu stron na maśle z oliwą. Na patelni po smażeniu mięsa wysmażyć pokrojony drobno boczek, dodać pokrojoną cebulę i pieczarki i smażyć razem 10 minut często mieszając. Następnie dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki, wino, bulion, zioła, pokrojonego selera, cebulki, przyprawy i dusić sos 30 minut co jakiś czas mieszając. Następnie sprawdzić smak sosu, doprawić do smaku i lekko zagęścić mąką. Do tak przygotowanego sosu włożyć obsmażone mięso i dusić pod przykryciem aż będzie całkowicie miękkie sprawdzając co jakiś czas poziom płynu w sosie i ewentualnie podlewając albo rosołem albo wodą. Podawać z ziemniakami.