Składniki :
- 2 udka z indyka
- sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
Sos myśliwski :
- czubata łyżka przecieru pomidorowego
- 4 szklanki bulionu drobiowego [rosołu z niedzieli]
- łyżka masła
- spory kawałek wędzonego boczku
- 2 cebule
- tymianek, estragon, natka pietruszki
- 0,2 kg małych pieczarek
- szklanka białego wytrawnego wina
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- mąka
- sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie
- 2 łyżki marynowanych cebulek
- 2 łodygi selera naciowego
Wykonanie :
Najpierw należy naszykować mięso : przyprawić je wszystkimi przyprawami a następnie obsmażyć na mocno rumiano z obu stron na maśle z oliwą. Na patelni po smażeniu mięsa wysmażyć pokrojony drobno boczek, dodać pokrojoną cebulę i pieczarki i smażyć razem 10 minut często mieszając. Następnie dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki, wino, bulion, zioła, pokrojonego selera, cebulki, przyprawy i dusić sos 30 minut co jakiś czas mieszając. Następnie sprawdzić smak sosu, doprawić do smaku i lekko zagęścić mąką. Do tak przygotowanego sosu włożyć obsmażone mięso i dusić pod przykryciem aż będzie całkowicie miękkie sprawdzając co jakiś czas poziom płynu w sosie i ewentualnie podlewając albo rosołem albo wodą. Podawać z ziemniakami.