Składniki :

  • 8 jabłek
  • sok z cytryny
  • 1 cebula
  • majeranek, sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 1/4 kg mięsa mielonego
  • jajko
  • masło
  • ser żółty

Wykonanie :

Jabłka pozbawić wierzchu a resztę ostrożnie wydrążyć by nie zrobić dziury na spodzie [wydrążamy ile się da]
Wnętrza jabłek skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały i przyprawić solą i pieprzem.
Natkę drobno posiekać, cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na maśle i dodać do mięsa.
Część wydrążonego miąższu z jabłek pokroić w kostkę i też wymieszać z przyprawionym surowym mięsem.
Dodać majeranek i utarty żółty ser.
Farsz dokładnie wymieszać z surowym jajkiem i wkładać do wydrążonych jabłek.
Jabłka przykryć wierzchami i piec 30 minut w 200*C
Można je owinąć folią aluminiową ale nie jest to konieczne.