Składniki :

  • – 500 g mielonej jagnięciny
  • – 2 łyżki oleju
  • – 1 puszka pomidorów bez skórki
  • – 1 łyżka przyprawy cajun lub trochę pieprzu cayenne
  • – 1 puszka strąków okry (ketmii jadalnej) – niekoniecznie
  • – sok z dwóch cytryn
  • – 2 łyżki orzeszków piniowych
  • – sól i czarny pieprz
  • Ryż z czosnkiem :
  • – 1 ząbek czosnku
  • – 225 g długoziarnistego ryżu
  • – 450 ml rosołu

Wykonanie :

Rozgrzać łyżkę oleju i zrumienić mięso na rumiano . Dodać do mięsa nieco rozgniecione pomidory, przyprawę cajun lub cayenne, sól i pieprz . Opłukać strąki okry, pokroić na niewielkie kawałki i dodać do mięsa (o ile mamy okrę) . Wlać sok z cytryny . Dusić pod przykryciem około 15 minut i przyprawić . Do ryżu obrać czosnek, posiekać i podsmażyć na reszcie oleju . Dodać ryż, nadal podsmażać na złoty kolor . Wlać gorący rosół, zagotować i gotować pod przykryciem na słabym ogniu 25 minut aż ryż wchłonie cały płyn . Orzeszki piniowe dodać do mięsa, chwile całość dusić . Mięso wyłożyć na ryż i podawać .