Składniki :

  • – 1 łyżka oliwy
  • – 1 drobno posiekana mała czerwona cebula
  • – 4 grubo pokrojone średnie pomidory
  • – 2 łyżki wody
  • – 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • – 1 drobno posiekana średnia czerwona papryka
  • – 4 jajka
  • – 4 tortille

Wykonanie :

Rozgrzać oliwę na patelni, usmażyć cebulę. Dodać pomidory, wodę i ocet. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia 15 minut. Dodać paprykę i dusić bez przykrycia 5 minut. Używając łyżki, zrobić 4 płytkie wgłębienia w masie pomidorowej. Do każdego z nich wbić jajko. Przykryć patelnię pokrywką i pozostawić na małym ogniu 5 minut aż jajka się zetną. Ułożyć podgrzane tortille na talerzach. Łopatką przenieść ostrożnie jajko i masę pomidorową na każdy placek.