Składniki :
- szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
- 1 młoda cukinia
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- łyżka masła
- oliwa z oliwek
- 1 biała cebula
- natka pietruszki
- sól,pieprz,czerwona papryka,curry,zioła włoskie(mieszanka)
- 4 ząbki czosnku
- zielona fasolka
- passata pomidorowa
Wykonanie :
Do garnka dodać passatę,pomidory z puszki,przeciśnięty czosnek,zioła włoskie,sól,pieprz i dusić sos na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Na rozgrzanej oliwie z masłem z dodatkiem soli,pieprzu,papryki i curry podsmażyć posiekaną cebulę,cukinię,paprykę,marchewkę i dodać do sosu. Następnie dusić sos z warzywami 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać fasolkę i dusić do momentu,aż będzie gotowa. Gdy warzywa będą zupełnie miękkie dodać posiekaną natkę i wmieszać w sos wcześniej ugotowaną soczewicę.