Składniki :

  • – plastry karkówki bez kości
  • – 3 cebule
  • – suszone grzybki
  • – ziemniaki
  • – oliwa z oliwek
  • – czerwona ostra i słodka papryka,curry,przyprawa do wieprzowiny,wołowiny,przyprawa do grilla,oregano,zioła prowansalskie,tymianek,rozmaryn,sól,pieprz
  • Sałatka :
  • – kilka ogórków kiszonych
  • – sałata lodowa
  • – pół zielonego ogórka węża
  • – 2 małe cebule
  • – oliwa z oliwek,sól,pieprz,sok z cytryny

Wykonanie :

Karkówkę przyprawić i najlepiej zamrozić na kilka dni by cała marynata wgryzła się w mięso. Z wymienionych warzyw zrobić sałatkę. Ziemniaki ugotować, zostawić w całości. Suszone grzybki kilka godzin wcześniej namoczyć we wrzątku,ostudzić i drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę,usmażyć na oliwie,dodać wodę po moczeniu grzybków i grzybki,zagotować. Rozmrożone karkówki bardzo mocno obsmażyć z dwóch stron na oliwie,dodać do sosu i dusić 45 minut do miękkości i kruchości mięsa na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso będzie gotowe posmakować sos,doprawić do smaku,zagęścić.