Składniki :

  • – około 1 kg kiełbasy
  • – 20 ząbków czosnku
  • – 3 łyżki oliwy
  • – 2 łyżki mąki
  • – łyżka koncentratu pomidorowego
  • – szklanka białego wytrawnego wina
  • – szklanka bulionu
  • – bukiet aromatyczny – włoszczyzna
  • – sól, pieprz

Wykonanie :

Obrać ząbki czosnku i włożyć je na 5 minut do wrzącej wody . Wyjąć, odcedzić . na dużej patelni rozgrzać oliwę, zrumienić kiełbasę, wyjąć, osączyć i pokroić na porcje . Do tluszczu na patelni wsypać mąkę i lekko ją zrumienić . Dodać koncentrat, wino, bulion i wszystko dokładnie wymieszać . Gotować 10 minut na małym ogniu . Kiełbasę ponownie przełożyć na patelnię, dodać czosnek, bukiet aromatyczny, wlać sos, przykryć i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut . Wyjąć bukiet . Kiełbasę z sosem podawać z bułką, ryżem lub makaronem .