Składniki :
- – około 1 kg kiełbasy
- – 20 ząbków czosnku
- – 3 łyżki oliwy
- – 2 łyżki mąki
- – łyżka koncentratu pomidorowego
- – szklanka białego wytrawnego wina
- – szklanka bulionu
- – bukiet aromatyczny – włoszczyzna
- – sól, pieprz
Wykonanie :
Obrać ząbki czosnku i włożyć je na 5 minut do wrzącej wody . Wyjąć, odcedzić . na dużej patelni rozgrzać oliwę, zrumienić kiełbasę, wyjąć, osączyć i pokroić na porcje . Do tluszczu na patelni wsypać mąkę i lekko ją zrumienić . Dodać koncentrat, wino, bulion i wszystko dokładnie wymieszać . Gotować 10 minut na małym ogniu . Kiełbasę ponownie przełożyć na patelnię, dodać czosnek, bukiet aromatyczny, wlać sos, przykryć i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut . Wyjąć bukiet . Kiełbasę z sosem podawać z bułką, ryżem lub makaronem .