Składniki :

  • 4 duże marchewki
  • 3 duże pietruszki
  • 1 duży seler
  • 1 duży por
  • 1 cała główka czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, 4 ziela angielskie, 4 liście laurowe
  • kaczka [cała, pół lub dowolne kawałki np. sam korpus na wywar lub udka, szyjka, piersi itp.]

Wykonanie :

Mięso klasycznie zalać zimną wodą, dodać poprzekrawane na pół ząbki czosnku i całość gotować i zbierać systematycznie szumowiny z wierzchu wywaru.
Gdy wywar będzie już klarowny a szumowiny przestaną się wytrącać – dodać warzywa i przyprawy.
Całość gotować na małym ogniu jak klasyczny rosół co jakiś czas dolewając szklankę zimnej wody gdy płyn odparuje.
Rosół gotować 3h lub więcej dla uzyskania intensywnego smaku.
Na koniec dodać do rosołu posiekaną drobno natkę pietruszki.
Podawać z makaronem lub ziemniakami.