Składniki :

  • Kluski kładzione :
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • woda

Sos grzybowy :

  • pół filiżanki suszonych grzybów
  • masło
  • 1 mała cebula
  • mąka do zagęszczenia
  • 4 łyżki śmietany
  • szklanka rosołu lub bulionu warzywnego z kostki
  • sól, pieprz

Wykonanie :
Na samym początku zamoczyć suszone grzyby we wrzątku i odstawić je pod przykryciem na minimum 15 minut.
Przygotować ciasto na kluseczki mieszając mąkę z solą z jajkami i dolewaną po trochu wodą.
Odstawić ciasto na 30 minut.
Grzyby wraz z wodą przelać do rondelka i gotować je ok 7 minut po czym odłowić je, pokroić na drobniejsze kawałki, usmażyć na maśle wraz z posiekaną cebulą i ponownie dodać do rondelka z wodą po ich moczeniu.
Dolać rosół, zagotować, doprawić do smaku, zagęścić śmietaną i mąką i pogotować chwilę by wytracić smak surowej mąki.
Po upływie 30 minut, gdy ciasto jest już gotowe, kłaść łyżką płaskie kluseczki na osolony wrzątek i gotować je 2 minuty od momentu ich wypłynięcia.
Podawać polane sosem grzybowym i z surówkami.
Kluseczki z powodzeniem można podawać z sosem pieczarkowym lub mięsnym, gulaszowym czy pieczeniowym.