Składniki :
- Kluski kładzione :
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- sól, pieprz
- woda
Sos grzybowy :
- pół filiżanki suszonych grzybów
- masło
- 1 mała cebula
- mąka do zagęszczenia
- 4 łyżki śmietany
- szklanka rosołu lub bulionu warzywnego z kostki
- sól, pieprz
Wykonanie :
Na samym początku zamoczyć suszone grzyby we wrzątku i odstawić je pod przykryciem na minimum 15 minut.
Przygotować ciasto na kluseczki mieszając mąkę z solą z jajkami i dolewaną po trochu wodą.
Odstawić ciasto na 30 minut.
Grzyby wraz z wodą przelać do rondelka i gotować je ok 7 minut po czym odłowić je, pokroić na drobniejsze kawałki, usmażyć na maśle wraz z posiekaną cebulą i ponownie dodać do rondelka z wodą po ich moczeniu.
Dolać rosół, zagotować, doprawić do smaku, zagęścić śmietaną i mąką i pogotować chwilę by wytracić smak surowej mąki.
Po upływie 30 minut, gdy ciasto jest już gotowe, kłaść łyżką płaskie kluseczki na osolony wrzątek i gotować je 2 minuty od momentu ich wypłynięcia.
Podawać polane sosem grzybowym i z surówkami.
Kluseczki z powodzeniem można podawać z sosem pieczarkowym lub mięsnym, gulaszowym czy pieczeniowym.