Składniki :

  • około 1kg filetu z łososia
  • opakowanie średniej wielkości krewetek
  • sól, łyżka pasty curry, łyżka pasty tom yum, 3 łyżki sosu rybnego, 3 łyżki sosu ostrygowego, płaska łyżeczka płatków chili, 1 łyżka utartego imbiru
  • olej kokosowy
  • łyżka masła
  • 1 cebula
  • 6 słodkich pomidorów
  • 6 ząbków czosnku
  • 2l bulionu drobiowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • 1 mały kalafior podzielony na małe różyczki
  • sok z połowy cytryny do doprawienia zupy na koniec [tylko w przypadku jeśli zupa będzie słodka]
  • 4 cebulki dymki
  • kolendra do podania

Wykonanie :

Na oleju z masłem wysmażyć cebulę, dodać pastę curry i tom yum i pozostałe sosy i przyprawy i dodać krewetki i smażyć na bardzo małym grzaniu. W tym czasie szybko zmiksować pomidory z czosnkiem na gładki krem i dodać do krewetek. Zwiększyć grzanie i dusić całość 3 minuty. W garnku zagotować rosół, dodać paprykę, pokrojonego w grube kostki łososia, mleko kokosowe, kalafiora i posiekane dymki. Gotować na średnim ogniu aż ryba i kalafior będą dobre. Dodać sos z krewetkami do zupy, gotować razem 5 minut, sprawdzić smak, doprawić, dodać sok z cytryny w razie potrzeby i od razu podawać z posiekaną kolendrą z ryżem lub makaronem albo samodzielnie bez dodatków.