Składniki :

  • -> mięso mielone
  • -> czerwona cebula
  • -> jajko
  • -> bułka tarta
  • -> masło
  • -> sól,pieprz,gałka muszkatołowa,czerwona ostra i słodka papryka,curry,czerwona czubryca (do mięsa)
  • -> 2 pęczki koperku
  • -> 2 szklanki bulionu warzywnego
  • -> pół szklanki śmietany
  • -> mąka

Wykonanie :

Cebulę posiekać w kosteczkę i usmażyć na maśle. Mięso przyprawić porządnie,dodać ostudzoną cebulę,jajko,bułkę tartą,1 cały posiekany pęczek koperku i dobrze całość wyrobić. Uturlać małe klopsiki i odstawić na 15 minut do lodówki. Przygotować sos : zagotować bulion,dodać klopsiki i gotować 15 minut. Odłowić klopsiki po ugotowaniu i odstawić na bok. Dodać drugi posiekany pęczek koperku do wywaru po gotowaniu klopsików,zagotować,dodać wymieszaną śmietanę z mąką i zagotować. Sos porządnie przyprawić do smaku,dodać klopsiki,podgrzewać chwilę razem. Podawać z ryżem lub ziemniaczanym piure.