Składniki :

  • 4 porcje cielęcego schabu z kością
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • po pół szklanki : calvadosu, prosseco wytrawnego, przecieru pomidorowego, mascarpone lub gęstej śmietany, białego wytrawnego wina

Wykonanie :

Na oliwie z masłem wysmażyć na rumiano z obu stron przyprawione solą i pieprzem kotlety cielęce a następnie je zdjąć z patelni a na tłuszczu po smażeniu mięsa wysmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem i dodać sok z cytryny, calvados, prosseco, wino, przecier i mascarpone/śmietanę i dusić sos 20 minut na małym ogniu. Sprawdzić smak, doprawić do smaku, dodać posiekaną natkę i zagęścić mąką. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać gotowym sosem i piec 5 minut w 180*C grzanie góra-dół. Podawać do ziemniaków.