Składniki :
- 4 porcje cielęcego schabu z kością
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- mąka do zagęszczenia sosu
- sól, pieprz, szczypta cukru
- łyżka soku z cytryny
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- po pół szklanki : calvadosu, prosseco wytrawnego, przecieru pomidorowego, mascarpone lub gęstej śmietany, białego wytrawnego wina
Wykonanie :
Na oliwie z masłem wysmażyć na rumiano z obu stron przyprawione solą i pieprzem kotlety cielęce a następnie je zdjąć z patelni a na tłuszczu po smażeniu mięsa wysmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem i dodać sok z cytryny, calvados, prosseco, wino, przecier i mascarpone/śmietanę i dusić sos 20 minut na małym ogniu. Sprawdzić smak, doprawić do smaku, dodać posiekaną natkę i zagęścić mąką. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać gotowym sosem i piec 5 minut w 180*C grzanie góra-dół. Podawać do ziemniaków.