Składniki :

  • 6 rozbitych jak schaby kotletów cielęcych
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • szklanka przesianej przez sito bułki tartej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • po szczypcie : majeranku, tymianku, oregano
  • ulubiony makaron do podania

Sos :

  • 2 łyżki masła
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • kilka plasterków wędzonego boczku
  • 10 małych pieczarek pokrojonych na połówki
  • sól, pieprz
  • szklanka bulionu drobiowego

Wykonanie :

Na początku należy przygotować sos : na maśle wysmażyć drobno posiekany boczek, dodać pokrojone pieczarki i razem smażyć kilka minut. Dodać wino i bulion, natkę, przyprawić do smaku, dodać koncentrat i dusić całość 15 minut co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i zagęścić sos mąką. Pozostawić na bardzo małym grzaniu. Następnie przejść do przygotowania mięsa : mięso po rozbiciu przyprawić przyprawami i ziołami i odstawić na bok. Przygotować panierkę : bułkę tartą wymieszać dokładnie z parmezanem, jajka rozmieszać z winem i przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło z olejem i smażyć na rumiano z obu stron opanierowane kotlety klasycznie najpierw w jajku, potem w panierce. Podawać z makaronem polanym sosem.