Składniki :
- 6 rozbitych jak schaby kotletów cielęcych
- 4 łyżki tartego parmezanu
- szklanka przesianej przez sito bułki tartej
- 2 jajka
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- po szczypcie : majeranku, tymianku, oregano
- ulubiony makaron do podania
Sos :
- 2 łyżki masła
- mąka do zagęszczenia sosu
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- kilka plasterków wędzonego boczku
- 10 małych pieczarek pokrojonych na połówki
- sól, pieprz
- szklanka bulionu drobiowego
Wykonanie :
Na początku należy przygotować sos : na maśle wysmażyć drobno posiekany boczek, dodać pokrojone pieczarki i razem smażyć kilka minut. Dodać wino i bulion, natkę, przyprawić do smaku, dodać koncentrat i dusić całość 15 minut co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i zagęścić sos mąką. Pozostawić na bardzo małym grzaniu. Następnie przejść do przygotowania mięsa : mięso po rozbiciu przyprawić przyprawami i ziołami i odstawić na bok. Przygotować panierkę : bułkę tartą wymieszać dokładnie z parmezanem, jajka rozmieszać z winem i przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło z olejem i smażyć na rumiano z obu stron opanierowane kotlety klasycznie najpierw w jajku, potem w panierce. Podawać z makaronem polanym sosem.