Składniki :
- 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
- 2 jajka
- 4 suszone pomidory drobno posiekane
- 1 cebula drobno posiekana
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- 0,3 kg mielonej wieprzowiny [najlepiej się sprawdzi łopatka]
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, wędzona papryka
- łyżka masła
- bułka tarta do panierowania
- 2 łyżki czerwonego pesto
Wykonanie :
W misce wymieszać ugotowaną i ostudzoną kaszę z jajkami, przyprawami, mięsem, natką pietruszki i czerwonym pesto. Na maśle usmażyć suszone pomidory z cebulą i czosnkiem, przestudzić i dodać do pozostałej masy. Całość dokładnie wymieszać i jeśli masa będzie zbyt rzadka można ją zagęścić bułką tartą. Następnie formować klasycznej wielkości kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju na rumiano z obu stron. Podawać z ziemniakami i surówkami.