Składniki :

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
  • 2 jajka
  • 4 suszone pomidory drobno posiekane
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 0,3 kg mielonej wieprzowiny [najlepiej się sprawdzi łopatka]
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, wędzona papryka
  • łyżka masła
  • bułka tarta do panierowania
  • 2 łyżki czerwonego pesto

Wykonanie :

W misce wymieszać ugotowaną i ostudzoną kaszę z jajkami, przyprawami, mięsem, natką pietruszki i czerwonym pesto. Na maśle usmażyć suszone pomidory z cebulą i czosnkiem, przestudzić i dodać do pozostałej masy. Całość dokładnie wymieszać i jeśli masa będzie zbyt rzadka można ją zagęścić bułką tartą. Następnie formować klasycznej wielkości kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju na rumiano z obu stron. Podawać z ziemniakami i surówkami.