Składniki :

  • 1 duży por [tylko biała część]
  • marchewka
  • pietruszka
  • mały seler
  • pęczek koperku
  • łyżka masła
  • /4 szklanki śmietanki 22% lub 30%
  • opakowanie wędzonego łososia
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 3l rosołu warzywnego lub z kostki
  • sok z cytryny

Wykonanie :

Warzywa pokroić dość drobno i smażyć na maśle cały czas mieszając. Gdy warzywa zaczną mięknąć zalać całość bulionem, dodać przyprawy, sok cytrynowy, posiekany koperek i gotować 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie sprawdzić miękkość warzyw, jeśli potrzeba wydłużyć czas gotowania jeśli warzywa nie są wystarczająco miękkie. Całość zblendować na gładki krem a następnie po wyłączeniu grzania zupę wymieszać ze śmietanką i dodać łososia podzielonego na mniejsze kawałki. Odstawić zupę na bok na 10 minut i przykryć garnek pokrywką by łosoś się ściął. Podawać z grzankami.