Składniki :
- 1 duży por [tylko biała część]
- marchewka
- pietruszka
- mały seler
- pęczek koperku
- łyżka masła
- /4 szklanki śmietanki 22% lub 30%
- opakowanie wędzonego łososia
- sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 3l rosołu warzywnego lub z kostki
- sok z cytryny
Wykonanie :
Warzywa pokroić dość drobno i smażyć na maśle cały czas mieszając. Gdy warzywa zaczną mięknąć zalać całość bulionem, dodać przyprawy, sok cytrynowy, posiekany koperek i gotować 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie sprawdzić miękkość warzyw, jeśli potrzeba wydłużyć czas gotowania jeśli warzywa nie są wystarczająco miękkie. Całość zblendować na gładki krem a następnie po wyłączeniu grzania zupę wymieszać ze śmietanką i dodać łososia podzielonego na mniejsze kawałki. Odstawić zupę na bok na 10 minut i przykryć garnek pokrywką by łosoś się ściął. Podawać z grzankami.