Składniki :

  • opakowanie mrożonych małży bez muszli
  • 2 pory – białe części i po małym kawałku jasnej zielonej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z chili
  • sól, pieprz
  • 2 duże ziemniaki
  • natka pietruszki
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • śmietanka kremówka lub zwykła 18%
  • baza na zupę np rosół domowy lub wywar warzywny nie mniej niż 2l
  • Fasolka szparagowa (ilość wedle uznania)

Wykonanie :

Na oliwie z połową masła, cytryną, winem, posiekanym czosnkiem i przyprawami poddusić na małym ogniu małże a następnie odstawić na bok. Na reszcie masła poddusić posiekane bardzo cienko pory i ziemniaki. Wywar zagotować i ugotować w nim przygotowaną i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Pory i ziemniaki zalać kilkoma szklankami wywaru i zblendować na gładki krem i dodać do wywaru. Całość zagotować, dodać wcześniej przygotowane małże i całość gotować na bardzo małym ogniu. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić, dodać posiekaną natkę i całość zaciągnąć śmietanką. Lekko zagotować, ponownie sprawdzić smak i doprawić. By krem był gęsty wystarczy wziąć więcej ziemniaków lub mniej wywaru.