Składniki :

  • 2 świeże ogórki węże
  • opakowanie mrożonych krewetek [im więcej tym lepiej]
  • 15 dag śmietany 18%
  • 3 dag masła
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej szalotki
  • 4 kostki bulionu drobiowego [2] i warzywnego [2]
  • szczypta słodkiej papryki, sól, pieprz

Wykonanie :

Krewetki rozmrozić zalewając je wrzątkiem na sitku.
Ogórki obrać, wydrążyć pestki i pokroić je w kosteczkę.
Na maśle podsmażyć szalotkę, dodać ogórki i smażyć 5 minut cały czas mieszając.
Zagotować litr wody, dodać kostki bulionowe, usmażone ogórki i gotować 10 minut.
Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Dodać śmietanę i całość zmiksować na gładki krem.
Zupę doprawić do smaku i dodać krewetki.
Podgrzać zupę 5 minut pod przykryciem na malutkim ogniu.
Na koniec dodać szczypiorek i słodką paprykę.
Zupę można podawać na gorąco i na zimno jako chłodnik.