Składniki :

  • – 1 kg pomidorów
  • – duża cebula
  • – 3 ząbki czosnku
  • – 2 łyżki oleju
  • – kostki bulionowe cielęce
  • – ocet balsamiczny
  • – kieliszek wódki
  • – sos tabasco
  • – 4 kromki pieczywa tostowego
  • – 2 łyżki oliwy
  • – świeża bazylia (lub susz)
  • – listki melisy (niekoniecznie)
  • – sól, pieprz, pieprz cayenne

Wykonanie :

Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę . Cebulę obrać, przekroić na pół . Czosnek drobno posiekać . Olej rozgrzać, wrzucić połówki cebuli i czosnek . Chwile smażyć . Usunąć je, na rozgrzany olej wrzucić pomidory . Dusić 20 minut . (w połowie dodać kostki bulionowe) . Zmiksować . Doprawić do smaku octem balsamicznym, sosem tabasco, pieprzem czarnym i cayenne i solą . Wlać wódkę . Pieczywo pokroić w kostkę, skropić oliwą i podsmażyć . Zupę posypać grzankami i ziołami . Danie powinno być pikantne .