Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • płatki chili [ilość wedle uznania ale potrawa oryginalnie jest pikantna]
  • orzeszki ziemne [bez soli]
  • 2 ząbki czosnku
  • 3cm świeżego imbiru
  • szczypiorek razem z dymką
  • 1 mała cebula
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej [lub mniej – na wyczucie do zagęszczenia sosu]

Marynata do kurczaka :

  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki octu ryżowego

Sos :

  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki cukru
  • pieprz, sól
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 1 łyżka octu ryżowego

Wykonanie :

Mięso zamarynować i odstawić do marynowania na kilka godzin lub na całą noc.
Imbir, czosnek posiekać, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka.
Kurczaka usmażyć z chili, przełożyć do miski i wymieszać z mąką [wszystko bez studzenia].
Usmażyć imbir, cebulę, czosnek, paprykę i cukinię do miękkości a następnie wlać wcześniej przygotowany sos.
Zagotować, dodać kurczaka, podlać wodą jeśli to potrzebne, ponownie zagotować, dodać orzeszki i posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, dusić kilka chwil i od razu podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
IMG_20160512_170026IMG_20160512_170032