Składniki :

  • – 1 kurczak średniej wielkości lub 2 podwójne, duże piersi z kurczaka
  • – 2 łyżki oleju
  • – 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • – 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
  • – 1 zielona papryka, pokrojona w cienkie paski
  • – 1 łyżeczka octu winnego
  • – 1 łyżka sosu sojowego
  • – 1 łyżeczka cukru
  • – 300 ml rosołu z kurczaka
  • – 1 łyżka sosu chili
  • – sól, pieprz

Wykonanie :

Z kurczaka usunąć wszystkie kości i skórę (całego kurczaka lub piersi). Mięso pokroić w cienkie paski. W woku rozgrzać olej i usmażyć czosnek, kurczaka i paprykę. Smażyć nieustannie mieszając przez około 3 minuty, do zrumienienia. Wylać nadmiar oleju. Dodać ocet winny, wymieszać. Dodać sos sojowy, cukier i rosół. Stopniowo dodawać sos chili, próbując czy jest doprawione do smaku. Przyprawić również solą i pieprzem. Gotować, aż sos trochę zmniejszy obiętość. Podawać z makaronem sojowym lub ryżowym.