Składniki :
- – 2 marchewki
- – 1 por
- – 1 czerwona cebula
- – 1 brokuł
- – 3 filety z piersi kurczaka
- – 5 łyżek oliwy
- – sporo czosnku
- – puszka pomidorów
- – bazylia do przyprawienia pomidorów
- – natka pietruszki
- – 200 g ryżu, najlepiej brązowego
- – sól, pieprz, tymianek, oregano
Wykonanie :
Kurczaka pokroić w cienkie, wąskie i długie paski. Lekko go osolić, popieprzyć i usmażyć w woku na ostrym ogniu. Wszystkie warzywa pokroić jak kurczaka w cienkie paski i też smażyć w woku na ostrym ogniu. Dodać pora pokrojonego ukośnie na nieco grubsze plasterki i na koniec dodać brokuły. Dodać przeciśnięty czosnek. Zalać całość przyprawionymi bazylią pomidorami i posypać natką pietruszki. Wszystko wymieszać i przyprawić do smaku ziołami i przyprawami przed samym podaniem.