Składniki :

  • 8 pałek z kurczaka (lub więcej w zależności od ilości planowanych porcji)
  • 2 szklanki kurek
  • 1 szklanka prawdziwków
  • 15 małych cebulek
  • 2 szklanki różowego wytrawnego wina
  • woda do podlewania
  • mąka do zagęszczenia
  • oliwa z chili kilka łyżek
  • sól, pieprz, cząber, papryka słodka
  • czubata łyżka masła
  • olej

Wykonanie :

Mięso przyprawić z każdej strony a następnie na rozgrzanym oleju z oliwą obsmażyć je z obu stron na mocno złoto. Zdjąć mięso, dodać nieco oliwy i masło i usmażyć z solą i pieprzem kurki i prawdziwki z cebulkami. Dodać ponownie mięso, podlać winem, ewentualnie jeśli płynu będzie mało dodać szklankę wody i dusić całość pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie przyprawić sos, zagotować, zagęścić mąką i można dodać odrobinę śmietany. Podawać z ziemniakami.