Składniki :

  • – 200 g  makaronu penne lub innego ulubionego
  • – 400 g pomidorów (mogą być koktajlowe jeśli są dostępne)
  • – 200 g  sera feta
  • – 4 łyżki oliwy
  • – pęczek natki pietruszki
  • – 1/2 cytryny
  • – 1 ząbek czosnku
  • – gotowa ulubiona mieszanka ziół – niekoniecznie

Wykonanie :

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju i odrobiny masła. Przelać i przepłukać dokładnie pod zimną wodą by maksymalnie ograniczyć posklejanie się makaronu. W miseczce wymieszać makaron, pokrojony w kostkę ser feta, pokrojone pomidory (koktajlowe tylko na pół) i posiekaną pietruszkę. Oddzielnie przygotować sos z oliwy, soku cytrynowego, czosnku i ewentualnych ziół. Polać sałatkę i dokładnie wymieszać przed podaniem.