Składniki :

  • spore opakowanie sera gorgonzola
  • pół małego opakowania serka mój ulubiony
  • olej z chili
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 szklanki śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • 1 duże halapenio lub więcej w zależności od gustu
  • woda do podlewania
  • sól, pieprz
  • 10 średnich pieczarek
  • 10 małych polędwiczek indyczych
  • makaron muszelki albo rurki lub inny ulubiony dobrze pochłaniający gęste sosy

Wykonanie :

Na maśle z olejem usmażyć posiekane pieczarki, dodać wcześniej pokrojone i przyprawione polędwiczki indycze, posiekane drobno halapenio i smażyć razem aż mięso zacznie się robić rumiane. W rondelku wolno podgrzewać śmietanę z pokruszonym serem gorgonzola i serkiem mój ulubiony, przyprawić i dodać natkę. Gdy sos będzie gotowy dodać go do mięsa, podlać połową szklanki wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Po 10 minutach dodać ponownie pół szklanki wody i surowy makaron, całość wymieszać i dalej dusić aż makaron będzie miękki – w razie potrzeby podlewać wodą. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i od razu podawać.