Składniki :

  • 0,3 kg świeżych grzybów (podgrzybki itp)
  • 0,3 kg małych pieczarek
  • ulubiony makaron np wstążki, kokardki, muszelki itp
  • puszka groszku lub groszek mrożony
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • śmietana 12% – kilka łyżek
  • sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka, curry, tymianek, oregano, odrobina kurkumy
  • łyżeczka masła
  • opcjonalnie można dodać mięso np wołowinę, indyka itp

Wykonanie :

Na maśle wysmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać posiekane pieczarki i pozostałe wcześniej ugotowane grzyby. Smażyć całość razem cały czas mieszając przez 15 minut. Dodać wszystkie przyprawy i zioła, groszek, odrobinę wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Oddzielnie ugotować makaron w osolonej wodzie a następnie po sprawdzeniu smaku sosu i ewentualnym doprawieniu dodać makaron do całości, wymieszać i dusić kilka chwil razem. Następnie po wyłączeniu grzania należy wmieszać w sos śmietanę. Podawać gorące.