Składniki :
- 0,3 kg świeżych grzybów (podgrzybki itp)
- 0,3 kg małych pieczarek
- ulubiony makaron np wstążki, kokardki, muszelki itp
- puszka groszku lub groszek mrożony
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- śmietana 12% – kilka łyżek
- sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka, curry, tymianek, oregano, odrobina kurkumy
- łyżeczka masła
- opcjonalnie można dodać mięso np wołowinę, indyka itp
Wykonanie :
Na maśle wysmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać posiekane pieczarki i pozostałe wcześniej ugotowane grzyby. Smażyć całość razem cały czas mieszając przez 15 minut. Dodać wszystkie przyprawy i zioła, groszek, odrobinę wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Oddzielnie ugotować makaron w osolonej wodzie a następnie po sprawdzeniu smaku sosu i ewentualnym doprawieniu dodać makaron do całości, wymieszać i dusić kilka chwil razem. Następnie po wyłączeniu grzania należy wmieszać w sos śmietanę. Podawać gorące.