Składniki :

  • opakowanie dowolnego ulubionego makaronu
  • 2 opakowanie prosciutto w plasterkach
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • oliwa
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka
  • tarty parmezan do podania

Wykonanie :

Na maśle z oliwą podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, posiekane drobno łodygi selera, dodać pokrojone pomidorki i pokrojoną drobno szynkę i całość smażyć aż pomidory całkowicie się rozpadną. Następnie dodać wino, przyprawy i dusić chwilę wszystko aż wino nieco odparuje. Sprawdzić smak a następnie po ewentualnym doprawieniu ewentualnie zagęścić lekko sos. Następnie dodać ugotowany makaron i po dokładnym wymieszaniu chwilę razem dusić. Podawać z tartym parmezanem.