Składniki :
- opakowanie dowolnego ulubionego makaronu
- 2 opakowanie prosciutto w plasterkach
- 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- oliwa
- łyżeczka masła
- sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka
- tarty parmezan do podania
Wykonanie :
Na maśle z oliwą podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, posiekane drobno łodygi selera, dodać pokrojone pomidorki i pokrojoną drobno szynkę i całość smażyć aż pomidory całkowicie się rozpadną. Następnie dodać wino, przyprawy i dusić chwilę wszystko aż wino nieco odparuje. Sprawdzić smak a następnie po ewentualnym doprawieniu ewentualnie zagęścić lekko sos. Następnie dodać ugotowany makaron i po dokładnym wymieszaniu chwilę razem dusić. Podawać z tartym parmezanem.